Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økt skredfare! Unngå leområder med fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag under flakene som kan føre til store skred.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel, onsdag kl. 09:30.
Skredfaren øker. Relativt mye løssnø tilgjengelig kombinert med kraftig vind fra nordvest og nord vil føre til ustabil fokksnø i sør- og østvendte leområder. Vær oppmerksom på at det finnes ustabil fokksnø i andre himmelretninger også.
I tillegg finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket som stedvis kan være enkle å løse ut. De er også mulig å fjernutløse og skredene kan bli store. Det oppfordres til trygge veivalg utenom skredterreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 25. januar 2023

Regionen har nå vindtransportert snø i de fleste himmelretninger, med ferskest fokksnø i øst og sørvendte leområder.
Natt til onsdag kom det omlag 20 cm nysnø med varierende vindstyrke fra vest og nordvest. I helga som var kom det også nedbør, da med vind fra sørlig sektor. Før helga var snødekket generelt hardt og vindpåvirket med avblåste rygger.

Observasjoner viser vedvarende svakt lag av kantkorn rundt mildværskare over ca. 300-400 moh. De har vært aktive og hatt god evne til bruddforplantning.

Lørdag ble det meldt om 3 stk. middels til store skred. Et fjernutløst av skikjører i nordøstvendt side. To i sørside, skuterutløst og et naturlig. Skredene har hatt god bruddforplantning og antas derfor å ha løsnet på vedvarende svakt lag.

Fjellvær

Tirsdag 24. januar 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 25. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS